середу, 18 травня 2016 р.

Матеріал до уроків

Цікаві факти про країни світу
                     
                         

 Можна подорожувати і вивчати країни хоч усе життя, вважаючи себе знавцем країн і континентів, але до кінця пізнати кожен куточок земної кулі практично неможливо. 

1. Найбільш освічена країна в світі - Канада. 50% населення цієї країни мають освіту не нижче середньої спеціальної. Після Канади - Ізраїль і Японія 45% — 44%.
2. У Філіппінському морі є острів довгожителів. Це японський острів Окінава, де проживає близько 500 людей у віці 100 років і старше, тобто 35 довгожителів на кожну сотню тисяч. Це найвищий відсоток у всьому світі. Але найнеймовірніше, що остров'яни по досягненню поважного віку виглядають і відчувають себе набагато молодше. Їм практично невідомі рак та інфаркт. Всюди ви можете зустріти 100-літніх людей, які навіть не думають про відхід на пенсію, бадьоро роз'їжджають на моторолерах, займаються карате, танцями, працюють на городі. 
3. Стародавній Єгипет називають колискою сучасної цивілізації. Відомо, що саме там тисячі років тому були вперше придумані замок і ключі до нього, гребінець і ножиці, макіяж і дезодорант, перуку і зубна щітка з пастою. Більше всього доходу Єгипет отримує зовсім не туризму, а з мит, що стягуються з суден, що проходять по Суецькому каналу. Туризм знаходиться лише на третьому місці, пропускаючи поперед себе ще й видобуток нафти.
4. Хоча кава в Італії не зростає, саме в Італії існує національний інститут італійського еспрессо. Власне, еспрессо і придумали італійці. У 1901 році Луїджі Беццера запатентував першу машину еспресо: він хотів скоротити кавові перерви робітників. Espresso означає "терміново", "скоро".
5. Єдина в світі країна з дорогами з коралів: Гуам. У Гуамі немає природного піску, тому там роблять асфальт, використовуючи корали і нафту.
6. Найпосушливіша країна: Лівія. 99% території Лівії вкрито пустелею, в деяких регіонах дощів не буває десятиліттями.
7. Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).
8. Найрозвиненіша країна нашої планети - це Норвегія. З 2009 року економіка цієї країни стабільно висока і Норвегія за економічним розвитком тримає пальму першості серед інщих країн. Разом з нею трійку складають Швейцарія та Канада.
9. Найбільшим на планеті містом-державою є Сінгапур, який також є столицею і республікою. Символом цієї країни є Мерлайон. Ця міфічна істота з головою лева і тілом риби. Риба підкреслює тісний зв’язок Сінгапуру з морями, а лев є символом безстрашності і сили.
Сінгапур — одна з найбільш густонаселених країн в світі. Щільність населення становить 65 000 осіб на один квадратний кілометр. У цій країні 4 офіційно визнаних мови: малайська, англійська, тамільська та путунхуа. Сінгапур — держава з найнижчим рівнем злочинності у світі. Закони тут надзвичайно суворі. За більшість злочинів просто б’ють палицями. За плювок на землю, куріння в громадському місці, за викид сміття на вулиці — штраф в 500 доларів. За торгівлю наркотиками і вбивство з жорстокістю передбачена вища міра покарання — смертна кара.
10. На Кубі – найбільше в світі лікарів на душу населення.
11. Найкращим містом світу 2011 року з якістю життя визнаний канадський Ванкувер. На другій позиції рейтингу - австралійське місто Мельбурн. Першу трійку замикає столиця Австрії Відень. 
12. Країна з найбільшою кількістю мов: Папуа-Нова Гвінея. Хоча англійська мова офіційна в цій країні, насправді це чиста формальність: на англійській тут говорить не більше 2% населення. Жителі Папуа-Нової Гвінеї використовують більше 820 різних мов, що становить 12% мов світу.
13. Країна з найбільшою кількістю овець на душу населення: Фолклендські острови (Великобританія). Тут проживає 3000 людей та 500 000 овець. Не дивно, що експорт вовни приносить основний дохід островам.
14. Найменш густонаселена країна — Монголія. Щільність населення Монголії — 4 людини на 1,5 км кв. Порівняйте це з районом Гонконгу Монг Кок, який має найвищу у світі щільність населення: 340 000 на ті ж півтора квадратних кілометра.
15. Найбільш різноманітна країна в світі - Індія. Майже в кожному плані: культурному, економічному, кліматичному, расовому, мовному, етнічному та релігійному Індія являє собою найбільше різноманіття у світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар