понеділок, 7 лютого 2022 р.







                                                             Антарктичній станції 

                                «АКАДЕМІК  ВЕРНАДСЬКИЙ"– 26 років!

Саме 6 лютого 1996-го Велика Британія передала нам одну з найкращих своїх  антарктичних станцій – «Фарадей». Над нею підняли синьо-жовтий стяг, а назву змінили на «Академік Вернадський». Україна отримала станцію безоплатно, але з умовою продовження розпочатих там досліджень та вимірювань не менш як на 10 років. Утім, відомо, що ми "придбали" базу за символічний 1 фунт стерлінгів (нині це 38 грн 7 коп. – В.Б.). 
У ній – 12 учасників: 7 учених та 5 представників команди життєзабезпечення; 11 чоловіків та 1 жінка. Українські науковці не лише досі продовжують початі британцями дослідження, а й розширили їх та започаткували низку власних. Це, зокрема, вивчення тваринного та рослинного світу, глобальної грозової активності, Південного океану тощо. Загалом же проводять 3 основних види досліджень: геофізичні, метеорологічні та біологічні. Вони дають змогу відслідковувати глобальні процеси, що відбуваються на нашій планеті, насамперед в контексті змін клімату. Наразі Україна – одна з 30-ти держав-власниць цілорічних станцій в Антарктиді. Окрім престижу на світовій арені, це також «вікно можливостей» для наших науковців, які мають змогу долучатися до дослідження проблем планетарного масштабу. Торік Україна також придбала науковий криголам «Ноосфера», який 28 січня 2022 року вирушив у перший рейс з Одеси до Антарктики. Судно дає змогу розширити дослідження України в Антарктиці й покращити логістику "Вернадського".
Вітаємо всіх зі святом – днем, коли Україна по-справжньому стала антарктичною державою та почала власну історію на крижаному континенті. Дякуємо тим, хто зробив це можливим тоді – в далекі й буремні 1990-ті, й тим, хто продовжує цю нелегку місію вже 26 років. Слава Україні!

Джерело: Національний антарктичний науковий центр


Немає коментарів:

Дописати коментар