вівторок, 24 січня 2023 р.

 

9 актуальних тенденцій STEM-освіти

 у 2023 році

Сучасні тенденції навчання надають вчителям безпрецедентні можливості для сприяння особистісного зростання та академічного успіху учнів. Поєднання передових технологій з традиційними методами навчання дозволяє школярам отримати максимально корисний навчальний досвід та  одночасно розвивати різні види мислення й цінні навички ХХІ століття. Тож ми підготували для вас огляд перспективних трендів, які допоможуть захопити учнів STEM-навчанням і підвищити якість освітнього процесу.

1. Раннє залучення

Напевно, це найважливіша тенденція STEM-освіти з моменту її появи. Причина її виникнення в тому, що діти в ранньому віці здатні швидко засвоїти будь-які поняття, тож основна мета – викликати цікавість до навчання та закласти міцний фундамент для формування майбутніх новаторів і винахідників. STEM створює унікальний простір для творчості, допомагає розвивати логічне мислення й формувати важливі комунікативні та  соціальні навички.

2. Використання елементів онлайн-навчання

Світовий досвід запровадження дистанційного навчання показав, що такий формат має певні переваги й може бути ефективним і корисним. По-перше, учні можуть планувати власний темп навчання у зручний для них час, ставити запитання, не чекаючи наступного уроку, комунікувати та  спілкуватися. А по-друге, багато різноманітних освітніх онлайн-продуктів допомогають додавати видовищні інтерактивні та візуальні елементи до навчального матеріалу, які неможливо створити під час традиційних класних занять. Тож можна з упевненістю сказати, що використання елементів онлайн-навчання буде в топі тенденцій розвитку STEM-освіти у найближчі роки.

3. Змагання з робототехніки

За останні десятиліття значно зросла конкуренція у галузях ІТ, нанотехнологій та робототехніці, а висококваліфіковані фахівці цих спеціальності користуються великим попитом на ринку праці. Завдяки цьому STEM-освіта набуває все більшої вагомості та популярності серед школярів, які мріють побудувати престижну кар'єру у цих сферах. Участь у таких заходах, як змагання з моделювання чи робототехніки, є чудовою можливістю для школярів покращити технічну грамотність, вдосконалити певні вміння та навички. А співпраця з однолітками з інших міст й навіть країн дозволить дізнаватися більше про STEM та отримувати інші чудові можливості для навчання. 

4. Інтеграція ігор в освіту STEM

Інтеграція ігор в освітній процес є найкращим способом зробити навчання цікавим і веселим. Саме тому цей тренд залишається в топі світових передових технологій декілька останніх років поспіль. Перспектива отримати приз або стати лідером в ігрових змаганнях ефективно мотивує учнів зосереджуватися на поставленому завданні, опановувати нові знання та проводити ретельні дослідження. А ще гейміфікація сприяє позитивній та конструктивній співпраці між дітьми та спонукає їх брати відповідальність за рішення, які вони приймають. 

5. Використання соціальних мереж

Ні для кого не секрет, що соціальні мережі є одним із найпопулярніших світових трендів. Тож чому б не використати цю тенденцію й не перетворити її на потужний інструмент для покращення навчання? Адже соціальні медіаплатформи можуть стати ідеальним середовищем для вивчення та обміну інформацією про STEM. За їхньої допомогою школярі можуть спілкуватися зі своїми однолітками та вчителями, ділитися своїми думками та проєктами, коментувати чиїсь публікації або ділитися посиланнями на цікаві матеріали. Використання соцмереж сприятиме формуванню культури співпраці та обміну інформацією, що призведе до покращення досвіду навчання.

6. Створення інклюзивного навчального простору

Обнадійлива та давно назріла освітня тенденція 2023 року пов’язана з дедалі більшим поширенням STEM-освіти для учнів із особливими освітніми потребами. Залучення їх до командної роботи, включення в освітній процес доступних інструментів і навчальних засобів дозволяє не лише розвивати їхні здібності, а й подолати упереджене ставлення однолітків до таких школярів. А ще навчання STEM підвищує шанси на   майбутнє успішне працевлаштування випускників шкіл із інвалідністю. 

7. STEAM замість STEM

Існує думка, що точні науки та мистецтво занадто різні й не можуть поєднуватися. Адже як система знань з музики чи образотворчого мистецтво може допомогти у створенні ліків або роботів? Але насправді це не так. Навчальні предмети мистецької освітньої галузі розвивають креативний потенціал школярів, навчають їх мислити нестандартно, знаходити шляхи творчого вирішення проблем та сприяють досягненню успіху в навчальних предметах, побудованих на цифрах і формулах. Тож ця тенденція все більше набирає позитивних відгуків та популярності. 

8. Підвищення медіаграмотності

В умовах тотального використання мережі інтернет й, особливо, в період інформаційної війни важливість розуміння принципів інформаційної безпеки та основ медіаграмотності важко переоцінити. Формування навички аналізувати та ефективно фільтрувати онлайн-контент гарантує, що сучасні учні будуть готові до технологічного прогресу, розпізнавання хибної інформації та правильного її використання. Тож цей тренд є актуальним не лише для STEM-навчання, а й для освітнього процесу в цілому.

9. Розвиток соціальних навичок

Основною особливістю STEM-освіти є залучення учнів до командної співпраці. Створення групових проєктів спонукає школярів  об’єднуватися, спілкуватися та спільно працювати над виконанням завдання чи пошуку варіантів для розв'язання певної проблеми. Такий підхід допомагає учням взаємодіяти зі своїми однолітками, невимушено розкривати свої здібності та розвивати навички міжособистісного спілкування. 

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар